Communiceren doe je samen

Ontmoeten – luisteren – begrijpen – delen – verbinden

Communicatie op locatie

Een reactie plaatsen

Terwijl ik dit schrijf kijk ik uit op een eindeloos blauwe zee met wat verdwaalde eilanden aan de horizon. De boottocht van Italië naar Griekenland zit er bijna op en ik verheug me op een paar weken rondtoeren in dit prachtige land. Met onze eigen auto en dus alle vrijheid om waar dan ook naar toe te gaan en te blijven zolang het ergens leuk is. Zelf rijden in Griekenland is een avontuur en niet alleen vanwege het meer dan roekeloze rijgedrag van de gemiddelde Griek (Griekenland hoort bij de landen met een zeer hoog aantal verkeersslachtoffers, drie maal zo hoog als in Nederland). Ook en misschien vooral vanwege de volstrekte willekeur van snelheidsaanduidingen, waarschuwingen voor gevaarlijke situaties en de vele overvolle borden van de Griekse ANWB, waar je eigenlijk even stil moet blijven staan om te kunnen zien welke kant je op moet.

Bord

Tel daarbij op de vele kleine en grote kleurrijke, in alle vormen en met allerlei lettertypes beschilderde privé-borden van hotels, restaurants, disco’s, stranden, fitnesscentra, enzovoort en je snapt dat het niet eenvoudig is om snel de goede richting te kiezen. Waardoor tal van auto’s her en der stil staan, omdraaien of in z’n achteruit alsnog de goede weg proberen in te slaan. Hoe vaak ik wel al niet verzucht heb dat meer eenduidigheid in bewegwijzering en stringentere regelgeving vanuit de lokale overheden toch wel gewenst is weet ik al niet meer. Feit is dat in al die jaren dat ik nu min of meer regelmatig een tijdje in Griekenland rond rij er nog steeds niets veranderd is.

Het is niet alleen zo langs de autowegen, ook in stadskernen, wandelgebieden en uitgaanscentra schreeuwen de vele en diverse soorten borden je tegemoet. Deze bordendiarree zorgt ervoor dat alle informatie in elkaar overgaat en je natuurlijke ‘spamfilter’ overuren maakt. Terwijl we in hectische situaties behoefte hebben aan rust en overzicht bewerkstelligt deze overdaad aan informatie juist het tegenovergestelde. Je overziet het niet en denkt ‘laat maar gaan ik vind wel wat’. Een lesje communicatie op locatie gecombineerd met iets meer regelgeving zou best aardig zijn.

???????????????????????????????

Dat het ook anders kan in een chaotische omgeving bewees het ‘traject’ op het haventerrein in Ancona. Om het enorme verkeersaanbod bij het vertrek van de vele passagiersboten te reguleren is een circuit aangelegd waar iedereen op maat doorheen geloodst wordt. Grote en simpele borden laten weinig ruimte voor fantasie en als vanzelf belandt je in de juiste baan en op de juiste plaats. En dus niet direct naar de kade, maar eerst langs de ticketoffice om je uitgeprinte bevestiging om te ruilen voor een ticket. En vervolgens afhankelijk van je bestemming via de juiste rijstrook naar de kade. Een opluchting om niet na te hoeven denken en alleen te doen wat op de juiste plek tegen je wordt ‘gezegd’. Geen gezoek op kaartjes, geen aanwijzingen van papier maar duidelijkheid waar je langskomt.

Informatie in optima forma: compact, eenduidig en te vinden op de plek waar je behoefte hebt aan de informatie. Hoera, zo mag het altijd zijn!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s